Tanker fra en tidligere med-afhængig “Redder”

Som pårørende til en misbruger/tidligere misbruger af enhver art, har du som pårørende selv et ansvar for at få hjælp til at få et nyt og godt liv. At slippe din rolle som medafhængig/redder er en meget svær udfordring at dele med.

Du har helt sikkert en snert af PTSD og kan have meget svært ved at slippe noget uhensigtsmæssigt kontrol.

Jeg har lavet De 12 trin for pårørende. 

De 12 trin for pårørende.

 1. Jeg indrømmer, at jeg var magtesløs over for misbrugeren – og at jeg ikke kan administrere mit eget liv samtidig. Derfor skal jeg give slip.
 2. Jeg fatter endelig, at en Magt større end mig selv kan give mig min sunde fornuft tilbage og forstå at jeg ikke er ansvarlig for andre menneskers (mis)handlinger og ord.
 3. Jeg besluttede at give min vilje og mit liv til den større Magts omsorg – Gud, Universet, sådan som jeg opfatter det som er større end mig.
 4. Jeg lavede en dybtgående og frygtløs opgørelse over, hvad jeg indeholder som menneske. Det respekterer jeg fremover. Jeg lever i ærefrygt og ydmyghed.
 5. Jeg indrømmer over for det som er større end mig, for mig selv og for et andet menneske( et vidne), nøjagtig hvordan det forholdt sig med mit fejlagtige reddergen. Det er mit ansvar overfor mig selv.
 6. Jeg er helt indstillet på at lade “Magten” fjerne alle disse fejl i min “Redderkarakter.”
  Jeg er ikke  egoistisk når jeg lader andre klare deres eget liv.
 7. Jeg har bedt “Magten” ydmygt om at fjerne mine fejl som redder.
 8. Jeg er bevidst om at min misbruger/tidligere misbruger skal  lave en liste over alle de mennesker, som misbruger/tidligere misbruger har gjort fortræd, og jeg er bevidst om, at det er “magtens” vilje at Misbruger/tidligere misbruger skal være villig til at gøre det godt igen over for  alle som har levet i Misbruger/tidligere misbrugers adfærd.
 9. Jeg afventer at Misbruger/tidligere misbruger kommer direkte til alle indvolverede og gør det godt igen, hvor det er muligt, undtagen hvor dette vil skade mig eller andre.
 10. Jeg fortsatter min egen personlige opgørelse, og hvis jeg kommer til at fejle, ved at forsøge at redde, indrømmer jeg det straks.
 11. Jeg søger gennem bøn og meditation at forbedre min bevidste kontakt med Gud, sådan som jeg  opfatter “Magten”, idet jeg alene beder om at få at vide, hvad der er “Magtens” vilje med mig og om styrken til at udføre den.
 12. Når Jeg som følge af disse trin har oplevet en åndelig opvågnen, forsøger jeg at bringe dette budskab videre til andre pårørende til Misbrugere/tidligere misbrugere og at efterleve disse principper i alt, hvad vi gjorde/gør forkert i at forøge at redde.

Jeg har haft en del pårørende i terapi som sidder tilbage med en følelse af tomhed og afmagt hvis alle 12 trin for misbrugeren, ikke bliver færdiggjort og det vedholder dysfunktionen i familien.

Kære Redder, Red dig selv og først der vil du kunne bistå med din næstekærlighed.

Netop at vide hvordan du nu kan hjælpe. Og ikke redde.

De fleste behandlingssteder for misbrugere når kun til trin 4 eller 5.

Derefter skal misbrugeren selv finde en sponsor og færdiggøre resten af de 12 trin. Det er ikke alle som udfører de 12 trin eller får en sponsor. At udføre de 12 trin er også til gavn for de pårørende.

Nogle tidligere misbrugere tænker ikke altid over, at der står pårørende tilbage med ar på sjælen og som ville have gavn af trin 8 og 9  de 12 trin for misbrugere. (bemærk at mine 12 trin er for dig som pårørende)

Der er nok ingen tidligere misbrugere som danser og hopper af glæde når de skimmer de 12 trin og øjet lander på punkt 8 og 9 og i begejstring og udbryder:

”Ajjj hvor fedt, jeg glæder mig til at komme i gang med 8. og 9. trin!”

Det er nemlig forbundet med så stor skyld og skam.

Men det er det som slipper misbrugeren/tidligere misbruger FRI!

Og det gavner virkelig funktionen i familien.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!