Sådan klarer du en narcissist!

En narcissist  manipulerer. Og det er vigtigt at kunne stå imod det spil. Det handler om at sætte grænser.

 1. september 2015 | Filed under: Ansvar, Healing, Identitet, Ikke kategoriseret, Sårbarhed, Sjæl, Sjæletab and tagged with: Ego, Narcissist, Sjæletab

Det skal forstås som,
at det er svært at klare sig alene.

Dette indlæg handler om den ekstroverte Narcissist.
Alle sunde og helstøbte individer er egoistiske, i en vis grad.

Det hedder egenkærlighed, et godt selvværd og selvtillid er vigtig for essensen, ellers  fungerer vi ikke. Og kan ikke passe ordentligt på os selv. Og sætte gode og kærlige grænser.
Der er dog en grænse mellem disse karakteristika og det at være for selvoptaget og selvabsorberende, for så kan vi begynde at kalde os selv for narcissist.

Mennesker med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse har et stort behov for at blive beundret.

Ifølge udviklingspsykologien er det naturligt at være narcissistisk, når man er mellem et og halvandet år gammel. Alle kender det lille barn, der lige har lært at gå og som er meget optaget af at andre skal lægge mærke til, hvor dygtigt det er.
Det er imidlertid et udviklingstrin, man gerne skal komme ud over. Gør man ikke det, f.eks. fordi man ikke fik den beundring man havde brug for, vil man ifølge teorien blive ved med at have et for stort behov for at blive beundret som voksen. Men uanset hvor meget anerkendelse og beundring man får senere, ændrer det ikke på at man ikke fik nok som barn, og man har derfor en indre følelse af tomhed.

De er bare bedre mennesker og mere berettiget.

For eksempel forsøger nogle af disse personligheder at overbevise andre om, at deres verdens syn er bedre og nok det eneste rigtige. De cutter dig af, for at iklæde dig deres synspunkt. De er konkluderende og dømmende og det kan være umuligt at have en ordentlig dialog, når du blot forsøger at lufte dine egne synspunkter. De overtager samtalen. De kan tale i timevis om sig selv , hvilket gør, at du kan føle, at du er af mindre betydning. Eller rettere, slet ingen betydning har. Disse egoistiske mennesker elsker tanken om alle for én, når de er den ene. Hvis de ikke længere er den ene, så mister de interessen og fader ud af dit liv. Indtil de igen har brug for dig.
De vil ikke kunne lide dig ,og devaluerer dig, hvis du ikke køber deres malplacerede overlegenhed.
De har meget høje tanker om sig selv. De er almægtige og urokkelige i deres overbevisninger.

De skifter mellem at devaluere.

(hvor man tilskriver andre (eller sig selv) negative eller ringere egenskaber. Dette gøres for at straffe en person eller forhindre en truende indflydelse. Når man devaluerer sig selv, er det en selvdestruktiv handling, der typisk skal få andre til at sige det modsatte),
Eks. jeg er et forfærdeligt menneske skal få modparten til at sige : Nej du er et dejligt og sødt menneske.
Og de kan så skifte til at idealisere; urealistisk overbetoning af de positive træk. Idealisering (er når man tilskriver andre eller sig selv overdrevne positive træk. At være positivt er godt, men kun hvis de tilskrevne egenskaber til sig selv og andre er reelle, og funderet i en solid opfattelse af, hvad der er sandt og virkeligt.
Hvis man har et billede af sig selv som utroligt stærk, overlegen, uimodståelig, kær, intelligent eller indflydelsesrig, men en indgroet, fast indre overbevisning, som grænser op til et almægtigt selvbillede, er det en psykologisk forsvarsmekanisme. Meningen er at skulle afværge at blive såret, hvis man skal erkende sine fejl, mangler og begrænsninger.

Du skal blot være enig med narcissisten og miste dig selv.

Hvis du er af samme mening som dem, kan de faktisk sætte dig op på en piedestal, men ligeså snart du viser, at du har et andet synspunkt, ryger du hurtigt ned af stolpen og faktisk kan de i en periode foragte dig, for jeres forskellige synspunkter. De er misundelige dybt i deres fundament.
Ligesom små børn.
Og det er uanset om de har millioner på kontoen, så vil de stadig have det, som du har.
De har altid en bedre historie, de har altid prøvet at være mere syge end du og deres ferier er bare fyldt med større oplevelser. Prøver du at dele et synspunkt, kan jeg forsikre dig om, at de ikke lytter, men forbereder at genoplade maskinpistolen. De forbereder enten et nyt forsvar eller en ny og bedre historie.

Puuha…. man giver jo op på forhånd ikke? Og har lyst til at flygte ved synet af dem.

Her er nogle små råd næste du gang du støder på en af dem.

Måske kan du bruge et par af dem til noget og husk, at se dig selv efter i sømmene, for personligheden bor jo også i os selv, i større eller mindre grad.  Æv!…. for en skyggeside da!

Din redning er hvis du kan genkende:

Samvittighedsfuldhed og en ellers normal tilgang til selverkendelse.
Bemærk her, at selverkendelse sagtens kan bruges som et mål til at undgå at blive forladt og afvist af narcissisten. Så accepterer du det som narcissisten har projekteret over på dig for at opnå forsoning.

Er man faret vild i en narcissistisk tilstand,  kan man hjælpes med psykoterapi og især kognitiv terapi er godt. Men regressionsterapi med traume healing, vil være meget healende, da traumerne kan været opstået i den tidlige barndom.

Er narcissismen  et mere stabilt og vedvarende personlighedstræk, er det næsten en umulig opgave at heale. For skaden er sket og vedkommende kan simpelt hen ikke se det selv. Men det vil kunne se sig selv i et spejl, nemlig dig også er du narcissist i deres øjne.

Sådan spotter du dem:

 • Har en overdrevet følelse af at man selv er meget betydningsfuld
 • Er optaget af forestillinger om at få ubegrænset succes, magt, skønhed og kærlighed
 • Tror at man er speciel og unik og kun kan blive forstået af andre specielle eller unikke mennesker med høj status
 • Har brug for ubegrænset beundring
 • Har urealistiske forventninger om at man har krav på at blive behandlet bedre end andre
 • Udnytter andre til at opnå sine egne mål
 • Ikke er god til at anerkende andres følelser eller mål
 • Ofte er misundelig på andre eller tror at andre er misundelige på en selv
 • Har en arrogant eller hånlig attitude
 1. Accepter at de ikke har et hensyn til dig.

Det første råd til at håndtere egoistiske mennesker er at være ægte med dig selv . Acceptere, at et selvcentreret menneske, aldrig kan overveje dine behov først. Så meget som denne ven/veninde eller kæreste betyder for dig , erkend, at de ikke har respekt for andres følelser eller velfærd. De kan have øjeblikke af generøsitet og charme, men så ligger der sandsynligvis en tanke bag. de skal bruge noget fra dig. men for det meste , mangler de simpelthen den færdighed eller vilje til at være rummelige,  hensynsfulde og lyttende. Denne viden vil give dig en klar forståelse af, hvor du står i et hvilket som helst forhold.

 1. Fyld dine egne kopper op i stedet for deres.

Egoistiske mennesker er følelsesmæssige pirater. De tørster efter din opmærksomhed, men giver ikke dig nogen . For at undgå at blive vredet tør af følelser, giv dig selv al den opmærksomhed , som du har givet til  den følelsesmæssige pirat. Altså: Erstat Piraten med DIG SELV. Dette kaldes opfyld dine egne behov , og det er en fantastisk måde at styrke dig selv på. Du kan aldrig opnå at blive elsket for at give alt din ilt væk til piraten. Piraten ser det ikke som kærlighed, men som, at det skylder du vedkommende.

 1. Vær tro mod dig selv og synk ikke ned på deres niveau.

Det er svært at være venlig over for en selvcentreret person, der er brutal eller uvenlig overfor dig, men at blive ligesom dem løser ikke noget. Du kan lindre enhver følelse af vrede , du måtte have over for dem ved at fokusere på den person, som du er, fortsætte med at være det hensynsfulde og kærlige menneske, som du ved, du er.

 1. Mind dem om, at verden ikke kun drejer sig om dem.

Og sig til dem, hvis du har brug for at blive lyttet til ” Jeg har virkelig brug for at du lytter til mig, fordi der er noget som går mig på! – Vil du lytte til mig?” – Og lad dem svare om de vil lytte!  – I stedet for at sige “Du lytter aldrig det hele drejer sig kun om dig” – Du har tabt den dyst på forhånd, hvis du siger det sidste!

 1. Du kan også sulte dem lidt ved at ignorere dem.

Dette er en kraftfuld strategi til at håndtere ekstremt egoistiske mennesker , der nægter at betragte andre. Når de kommer for at få medynk eller blot at hælde deres lort og affald over på dig, siger du blot ” ja sådan er livet også!” – I stedet for at sige ” Åh du stakkel…gjorde de det ved dig?”
De forsvinder nok ud af dit liv med lidt røg ud af næsen….og damp ud af ørerne!
De går sjældent ud af dit liv uden at smække med døren og efterlader dig sandsynligvis med deres bedrevidende, konkluderende og bitre sidste farvel.

Jeg har mange råd til dig om disse mennesker.


Og jeg ved præcis hvad det er indeni dig, som tiltrækker disse typer i dit liv. Hvis du vil tiltrække andre mindre selvoptaget mennesker og lære at passe bedre på dig selv….
Du er velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak.
61 55 25 58

Disse mennesker er meget destruktive og kan ødelægge meget omkring sig……også dig.

Og selv om de læser dette, kan de ikke se sig selv som værende disse.
Men de vil helt sikkert kalde dig det. Det er det forfærdelige ved denne sygdom, den kan være næsten umulig at kurere. For det kræver selverkendelse, vilje til selvindsigten og ikke mindst et sårbart hjerte.

Nogle har engang ødelagt det i dem.
Og de har nok ubevidst valgt aldrig at ville derind hvor det gør meget meget ondt.
Forskning siger også, at disse mennesker ikke har adgang til at sætte sig i andres situation.
De kan kun sætte sig i deres egen situation.

Fælles kendetegn for en narcissist/psykopat er:
– Ingen empati
– Ingen samvittighed
– Manglende indlevelse
– Hensynsløs og til tider aggressiv optræden

Når narcissisten har psykopatiske lighedstegn.
Det er en underudvikling i hjernen.

Nyere scanninger af hjernen viser at psykopati er en “fysisk deffekt”, en underudvikling i den forreste del af hjernen. Den del af hjernen der styrrer empati, samvittighed og indlevelse hos normale mennesker, er underudviklet hos en person med psykopatiske træk (Meget lave eller ingen aktivitet). Der er heller ingen kommunikation imellem dele af hjernen, som det ellers ses hos normale mennesker (Heraf begreberne “Warm headed” og “Cold-hearted”). Det forklarer bla. hvorfor behandlingen af en psykopat er umuligt.

De har virkelig splittet sig selv over i 2 forskellige dele, som ikke snakker sammen.

Disse mennesker lever et liv i sort/hvid – enten/eller.

Så den ene dag er du den bedste ven i verden, den anden dag hvis du ikke er enig med narcissisten, er du hans/hendes værste fjende.Det er muligt at komme sig, men det kræver hjælp for de fleste at komme ud af disse fæle klør. For de kan krybe ind under huden på dig og kan faktisk gøre stor skade på troen på sig selv og selvværdet skal have hjælp til at huske hvad man egentlig står for, som menneske.

Skab dig en egenkærlig dag og spot dem derude!

narcissists-universe-774637

Knus Betina

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!