PTSD og PNSD

Post traumatisk stresslidelse eller Post narcissistisk stresslidelse.

Det er blandet andet noget du oplever som følge af mødet med en narcissist. 

Vi skal jo helst undgå at forelske os i dem, fordi vi bliver ødelagt og udsætter os selv for at pådrage os PTDS eller PNSD.
Men det er sgu svært – for de er dæleme gode til at få os lokket ind i deres opdigtede kærlighedsunivers: Too good to be true.

Hvis du er tæt på en narcissist, vil du bemærke, at de kræver og hungrer efter uendelig og umættelig beundring. De ønsker at kontrollere andre, normalt ved at adskille dem fra dem, der støtter og elsker dem.
Samtidig forsøger narcissister  at ødelægge andres selvværd for at øge deres eget. Og nedgørelsen af deres offer er med til, at de får den totale magt over deres offer til sidst.
Man får på sigt frataget sin identitetsfølelse.
Og alle disse handlinger er mere eller mindre krænkende
og ødelæggende for os.

Desværre kan narcissisters toksicitet være ekstremt farlig og forårsage alvorlig psykologisk skade på mennesker, der regelmæssigt udsættes for det.
Efter at have forladt en narcissist, er sansynligheden stor for at gennemgå en periode med hjælpeløshed, angst, raseri eller depression, ligesom det, der opstår efter en traumatisk situation.

Narcissistisk offersyndrom er en klynge af symptomer som desværre kan ende ud i at du som udsat får offer udvikler PNSD.

Se mit forløb her: Narcissistisk offersyndrom.

Denne tilstand kaldes Post Narcissist Stress Disorder (PNSD).
Har man ikke selv gennemlevet dette, kan det være meget svært at sætte sig ind i hvor “vanvittig” man føler sig efter et brud med en narcissist.
Især oplever jeg pårørende til offeret gennemgå stor frustration og magtesløshed, fordi de ikke forstår og ikke kan sætte sig ind i deres familiemedlem/vens “vanvid.” Det er sådan det føles, vanvittigt!

Ligesom posttraumatisk stresslidelse PTSD er PNSD en tilstand, der påvirker mennesker, der har været i et tæt forhold til en narcissist. At leve med en narcissist kan være ekstremt udmattende. Det kan forårsage psykologiske traumer for os, fordi narcissister normalt er meget manipulerende og psykisk voldelige. De forsøger at twiste folks virkelighed via gaslighting og et hav af andre manipulerende metoder og handler altid af hensyn til deres egen følelser og interesser.

Og det kan være svært at bevise narcissistisk misbrug.
Narcissisten vender alting om og kan være ekstrem overbevisende i sit taleflow.

(Jeg hører tit fra klienter som ikke er verbalt stærke og måske også nedbrudte, tabe deres sager i familieretten, fordi de ikke magter at komme til orde og genmæle.
De er psykisk og fysisk nedslidte.
Og kommer til at tale med magtesløs og ophidset reaktion.
(Nu ligner de et psykisk sygt menneske!)
Den narcissistiske modpart sidder i sit stive pus og taler yderst fornuftigt, ovenud forstående og imødekommende.

Lige efter mødet og lige udenfor familieretten, fortsætter gaslighting af ofret, af narcissisten.
Det er gaslighting af værste grad. 

Dette betyder ikke, at ofret ikke har fejl, og de lider sikkert af PNSD, men de udstilles som evnedårlige forældre.
Jeg har haft mange sager hvor den PNSD-ramte taber til den 
narcissistiske modpart, som faktisk ikke magter opgaven som forældre.
Og en ny “bonusforældre” flytter da også hurtigt ind.
Denne undgår heller ikke at undgå PNSD fænomenet.)

Så for at være i stand til at håndtere det narcissistiske misbrug, bør vi i tide indrømme den afskyelige smerte, som disse ærgerlige mennesker påfører os.

Hvis skaden allerede er et faktum, skal vi være i stand til at bemærke de PNSD-symptomer, der opstår efter narcissistisk misbrug. Også skal vi tage benene på nakken. Uden at fortælle, at vi nok har spottet narcissisten i dem.
Vær opmærksom og husk det!

 
 

Narcissister kan ikke lide, at du vil i terapi.

Offeret vil af narcissisten også forsøgt manipuleret til at tro, at psykologen eller terapeuten ikke er kompetent nok.Jeg bliver aldrig populær blandt narcissister. Det gør ingen, som bliver ved med at oplyse om og arbejde med denne personlighedsforstyrrelse eller træk. Vi kan heller ikke undgå at blive "svinet til" som uduelige og forvrængende terapeuter.  Jeg hører ofte i terapien en klient oplyse, at hendes/hans narc-partner synes, at den forrige terapeut/psykolog var uduelig. Og de har prøvet mange forskellige terapiformer etc.Gæt hvad jeg ender med at være?  Dette oplyser jeg altid om, at det sikkert fortælles når du langsomt bliver mere og mere stærk i dig selv. Oplysning må vi aldrig stoppe med.– Og på et tidspunkt vågner man som offer ud af hypnosen. Vi skal blive ved med at oplyse om det og vide, at vi kan ende med at blive udskældt som forvrængende rallende inkompetente terapeuter med “syge” metoder. Narcissister laver mange projektioner.Jeg anbefaler ikke at fortælle, at man går i terapi.

Smertefulde minder – både de positive og de negative.

Ligesom PTSD kan mennesker med PNSD bringe smertefulde minder tilbage, vedkommende ,  kan føle det, som om de gennemgår minderne igen, helt virkeligt.
Det føles klistret fast til både nethinden og kroppen.
Man hører “narcissiststemmen” som både var sød og kælen og så hører man aggressionerne og vredesudbruddene.
Den kognitive dissonans er meget forvirrende for offeret.
Som at være spærret inde i et mentalt helvede.
Man hører hele tiden for og imod tanker.

De almindelige symptomer på PNSD omfatter kontinuerlige opslidende minder, der fremkalder angst, disassociation som fører til isolation fra sociale aktiviteter og hyper-paranoide på-vagt-følelser.

Såsom at føle høje niveauer af stress eller angst, en regelmæssig vredeskrise og problemer relateret til normal søvn eller at udføre  daglige opgaver. Handlingslammelse og i nogle tilfælde momental paranoia.

Man finder sig selv i at genopleve begivenheden igen og igen. Dette kan både ske som et ‘flashback’ af dagen og som mareridt, når du sover.

Disse kan være så realistiske, at det føles, som om man oplever oplevelsen igen. Uden at vide det, genspiller man scenarier for at forstå hvad man har været udsat for. 
Det at prøve at forstå er meget opslidende. Som et menneske med empati, kommer du aldrig til at kunne forstå et menneske uden empati. Men som menneske har vi brug for at få en de på det.
Er du droppet af narcissisten, slås du med at forstå den hyggelige lørdag aften med god mad og god sex. Og søndagens totale afvisning af dig og kulde som sendes ud i rummet er så ubegribelig, at det driver dig til vanviddets afgrund.

Sådanne følelser eller begivenheder kan skade både vores personlige og professionelle liv.

Det er vigtigt, at man finder hjælp til at bearbejde sin PNSD stress.

Lav tolerance for at fejle.

En person, der er traumatiseret af narcissistisk misbrug, har en besættelse i at undgå at lave fejl. Og manglende evne til at håndtere forskellige situationer.

Mange ofre tror, at et forhold er fuldstændig mislykket, fordi de ikke opfyldte visse kriterier eller ikke levede op til  bestemte forventninger.

Dette er i endnu højere grad tilfældet med mennesker, der lider af PNSD.

Denne tilstand kommer som et svar på den langvarige eksponering af den krænkende nedgørende behandling og gaslighting fra en narcissist.

Mennesker med PNSD søger efter svar på det som forårsagede følelser af
“jeg er ikke god nok”. 
Har man “jeg er ikke god nok” med fra barndommen, er man kun blevet forværret i utilstrækkelighedsfølelsen.
Man har nu et billede af sig selv son en total fiasko!

Besvær med at tilpasse sig dagligdagen.

Et af hovedtegnene på PNSD er manglende evne til at komme sig og vende tilbage til det normale liv.

Folk, der har levet med narcissister, skal normalt lære at tilpasse sig deres tidligere måde at være i livet på og lære en ny mere sund måde at leve på.

Når de slipper af med narcissistens manipulation og magt, kan den overlevende finde det svært at tilpasse sig livet igen. En person, der forsøger at vende tilbage til de vaner, der var typiske for deres liv, før mødet med en narcissist, kan opleve paranoia, panikanfald eller depression.

De tvivler konstant på deres hukommelse og opfattelsesevne.

Men der er noget positivt ved alt dette.

“De fleste mennesker, der går igennem traumatiske hændelser, kan have midlertidigt svært ved at tilpasse sig og klare sig, men med tid, evn. terapi og god egenomsorg får de det  bedre.

Har man udpræget træk i
“co-dependent” adfærd, kan det tage længere tid at hele.

 Symptomer på PNSD:

Fysiske og følelsesmæssige reaktioner på traumatiske begivenheder.
Konstante bekymringstanker, mareridt og flashbacks.
Besvær med at fokusere eller falde i søvn.

Modstridende følelser om sig selv og andre, også mennesker der bekymrer sig for en.
Forvrænget følelse af skyld relateret til traumet forårsaget af narcissisten.

Isolation, skyld, skam og dårlig samvittighed og ekstrem flovhed.
Hyperårvågenhed., vrede, bliver let skræmt, kortluntet, grådlabil.
Frygt, panik uden tilsyneladende årsager til det.

Inkonsekvente eller modstridende overbevisninger, der fører til lavt selvværd.

De fleste narcissister vil ikke gennemgå terapi, da de ikke tror, der er noget galt med deres personlighed.

“Det er jo altid de andres skyld!” De har ikke selverkendelse eller anger.
(De kan spille, at de har det, vel at bemærke)

Helbredelse fra narcissistisk misbrug er derfor oftest en proces, som den misbrugte skal igennem alene.

Og de føler sig endnu værre fordi de hele tvivler på, om de selv er narcissisten.
Især hvis de stadig har kontakt til narcissisten, vil de hele tiden blive mindet om, at de er den psykisk syge! Samtidig er konstant udsat for hovering, som er en salgs sugning tilbage, kun for at nedgøre endnu mere.

Husk på, at en narcissists vedvarende negative indflydelse kan ødelægge din selvtillid og få dig til at føle dig uværdig.
Som et stort nul!
Værdiløs.

Vi ender nok med at afslutte et forhold med sådan et menneske, før det psykologiske traume udvikles mere alvorligt. Hvis du ikke er i stand til at forlade forholdet, kan en terapeut hjælpe dig med at lære at kommunikere effektivt og sætte grænser, så narcissisten ikke kan manipulere så let med dig. Relationen bliver ret tydelig for dig. For jo “raskere” du bliver, jo mindre vil du finde dig i. 

Hvis du er i et forhold med en narcissist, og deres manipulation og magtspil forhindrer dit normale liv, er det vigtigt at bede om professionel hjælp og støtte for at genoprette din selvtillid og selvværd.

Man undgår nok ikke PTSD – PNSD.  Og man er sansynligvis påvirket i større eller mindre grad. 

Husk du er det hele værd.
Et godt liv og glæden inde i dig over at være DIG.
Det er aldrig for sent at rydde op i sig selv, men PNSD forværres når man bliver i en meget usund relation.

Jeg afholder et intenst kursus,
hvor du vil blive klædt på fra top til tå i
hvad du har været udsat for. 
Du vil endelig få oprejsning i dig selv.

Lær at spotte en Narcissist og spot dig selv som offer af manipulation og løgne. 

 

Dato og tid:
Lørdag d. 11/3
kl. 09:00 – 16:00

Sted: Valby Kulturhus: – 5. Sal, Lokale 1
Valgårdsvej 4, 2500 Valby

Pris: Kr. 1295,- pr. pers 

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!