Narcissister og Psykopater Fremstiller Kaos og Provokerer Dig.

Narcissister ved, at de ikke kan fastholde din interesse på lang sigt, fordi de er afhængige af at bære en falsk maske for at navigere i verden.
Og det kan de ikke!
Maskefald sker faktisk ret hurtigt. (Dog er nogle lidt bedre end andre til at fastholde dig i din tvivl på det, som du oplever.)

Narcissister fabrikerer kaos.
Og de forsøger at holde dig fast i – altid at tvivle på dig selv.
De forsøger at få dig til at bruge mængder af tid på at forstå deres hensigter og tvivle på dig selv. De forsøger at træne dig, afrette dig til at spørge dig selv, hvad du gjorde forkert, i stedet for at holde sig selv ansvarlige for deres egne handlinger.

De overbeviser dig om, at det at sætte grænser eller udtrykke ubehag ved deres generende optrin er problemet, snarere end deres problematiske og krænkende adfærd.

Her er nogle måder, disse gaslightere fremstiller kaos og passivt forårsager ragnarok, samt tips til, hvordan du kan forsvare dig mod deres manipulation og provokation:

Iværksættelse af skøre diskussioner.

Narcissister og psykopater er kendt for en taktik kaldet “baiting”. De provokerer dig bevidst, så du reagerer følelsesmæssigt og sluger deres skyldskyldende krog, line og agn. Når du falder for det, går narcissister og psykopater langt for at skabe cirkulære samtaler, der ikke fører nogen steder – de bruger disse samtaler som et rum for deres gaslighting, følelsesmæssige nedgørelse og projektion.

Når de konfronteres med deres fordærvede adfærd, spiller narcissister offeret og udviser narcissistisk raseri, når du tør konfrontere dem, også selvom du gør det venligt og pædagogisk.

Du bliver sikkert kaldt for:
”Du skal ikke spille psykolog overfor mig!”

”Du er altid så bedrevidende – jeg er træt af din coachfacon!”

”Jeg er træt af dit psykologikursus!”

De vil få det til at ligne et “angreb” på deres rettigheder.

Disse skøre diskussioner har et formål: de tjener blot at distrahere dig fra narcissistens sande jeg og karakteren af deres manipulation. Disse skøre samtaler fungerer som brændstof for narcissistens forsyning – de får stor fornøjelse og en følelsesmæssig “fødekæde” af at se dig reagere, da det bekræfter deres følelse af overlegenhed og vigtighed.

Disse taktikker virker også for at afvæbne dig og udmatte dig til det punkt, hvor du ikke er i stand til at kæmpe tilbage, forsvare dig selv eller stå op for dig selv.
Og du har sikkert givet op mange gange! Du prøver helt sikkert konstant at forklare og forsvare dig selv! – Og det er hele intentionen med galskaben!
De krænkede dig og nu står du og forklarer og forsvarer dig selv!

Når du bemærker en eskalerende diskussion, stop op og træk dig helt ud af samtalen (selvom du måske er nødt til at finde på en undskyldning for at gøre det). Med en narcissist har du ikke at gøre med nogen, der vil lytte til fornuft eller prøve at finde et kompromis. Forstå det !!!

Vær klar over, hvornår du skal trække dig ud. Du er bedre tjent med at distancere dig og gøre noget for at berolige dig selv, få validering fra mennesker, du stoler på (som i en der har forstand på og som er velbevandret i psykisk vold og anden form for magtanvendelse.

Venner/familie eller mennesker som ikke selv har været udsat for psykisk vold, kan komme til at rådgive dig forkert. Og de kan komme til enten at bagatellisere eller rationalisere det som du fortæller.

 

Ødelæggelse af helligdage, særlige lejligheder eller sabotage før store begivenheder.

Har du nogensinde lagt mærke til, at en narcissist eller psykopat normalt er overdrevent negativ og starter skænderier lige omkring helligdage eller tider, hvor du/nogen/noget skal fejres, som en fødselsdag, nyheden om en forfremmelse, rund fødselsdag, vigtig begivenhed eller karrieresucces? Dette er ingen tilfældighed. Disse følelsesmæssige rovdyr foragter helligdage og særlige begivenheder, fordi disse tager opmærksomheden væk fra dem. De viser foragt for sådan en fejring – enten gennem åbenlyse nedladende bemærkninger eller endda undergravende sabotage.

Narcissister har en tendens til at praktisere sæsonbestemt nedvurdering og kassering i ferierne og fokuserer disse misbrugstaktikker på deres nærmeste mål og nærmeste partnere.

Hvorfor gør de det?

Fordi de ikke har empati og med-glæde. De kan ikke kan håndtere nære relationer, de mister opmærksomhed og føler sig tvunget til at gøre, hvad der skal til, for at ødelægge DIG.

De kan ligne den bedste vært når der er publikum til stede, men DU er blevet så psykisk maltrakteret, at du ligner en hængt og ulykkelig kat når gæsterne træder ind ad døren.

For eksempel er det ikke usædvanligt for en narcissist at starte en vanvittig diskussion med dig, lige før en stor begivenhed eller jobinterview, få dig til at græde på din fødselsdag eller bevidst “glemme” at give dig en gave til jul.
De kan endda ødelægge festligheder ved aktivt at provokere dig bag lukkede døre, inden de deltager i familiebegivenheder for at få dig til at se ud som “den skøre.”
Og husk nu samtidig, at fordi du fik en gave, at du ikke kan udelukke resten. Det er nemlig en tendens hos offeret at søge beviser på at deres partner ”nok ikke er narcissist  alligevel!” Jamen jeg fik jo en gave!
Så kan man have tendens til at overse alle de andre tegn!

Find støttende venner og familiemedlemmer, som du kan nyde din dag med i stedet. Selv det at tilbringe en ferie alene, foretrækkes frem for at være sammen med nogen, der vil forsøge at intimidere og nedvurdere dig på en dag, der burde være fyldt med glæde.

 

Provokation af jalousi og brug af kærlighedstrekant for at få dig til at konkurrere.

Narcissister og psykopater er berygtede for noget, der kaldes “triangulering” – at stille to mennesker op mod hinanden for at få dem til at konkurrere om narcissistens opmærksomhed, normalt gennem kærlighedstrekant. Derfor dropper disse manipulatorer foruroligende kommentarer om, hvor attraktive de finder nogen, antyder seksuelle affærer eller praler med, hvor ofte de bliver kurtiseret.  Dette er en måde at provokere dig til at reagere og kæmpe for deres gunst.
”Jeg tror, at min kollega er vild med mig, hun er hele tiden det sted jeg er, og vil hele tiden i kontakt med mig. Hun gør en masse for mig. Forleden sagde hun, at hun kunne reparere min skjorte med at sy nogle korssting over hullet. Det er da meget sødt af hende.
Men jeg er selvfølgelig ikke interesseret i hende, skat!”


Dette er et rigtigt eksempel. Og der var noget om snakken. Min klient forlod til sidst sin narc-kæreste – og i dag kissemisser han med ”syersken”!

Forførere skaber en aura af ”efterstræbelsesværdighed” ved at lade som om de har mange bejlere (om det er virkeligheden eller ej). Dette involverer at skabe en opfattet følelse af konkurrence, så målet føler sig tvunget til at vinde denne meget ønskelige persons opmærksomhed og hengivenhed. (Det er ikke sjovt at være hovedkæresten)!

“Få er tiltrukket af den person, som andre undgår og forsømmer”
Folk samles omkring dem, der allerede har tiltrukket interesse.
Narcissister er eminente til at få det til at se ud som om, at alle er vilde med dem!
For at få deres ofre tættere på og få dem til at være sultne efter at besidde dem,  skaber de en aura af ønskelighed – af at blive ønsket og opsøgt af mange.

Det bliver en kilde til indbildskhed for dem at være det foretrukne objekt for din opmærksomhed, for at vinde dig og for at lade dig vide, at du er nr. one! (Selvfølgelig)

Når du er placeret i en kærlighedstrekant, træk dig ud af konkurrencen!
Du skal have beviser på at du er Nr.  ONE!
Og det er ikke ved at høre om alle dem som er lokket i en fælde.

Og du skal ikke være i tvivl!
Hold dig væk fra narcissistens sociale medier, hvor mange opmærksomhedssøgende narcissister søger hen for at søge ny forsyning og jage nye ofre. Afvis at reagere på måder, der afslører overfor dem, at du er generet af det; brug den afsky, du føler mod deres trianguleringstaktik til i stedet at bryde båndene med dem.

Du behøver aldrig at konkurrere om en person, der virkelig er værdig til at være kæreste med dig! Kig på dine egne værdier som menneske. Og søg samme i et andet menneske.
Og NEJ! Du er ikke overdrevent jaloux!
Men du skal vælge om du ønsker at altid være i tvivl om din udkårnes kærlighed. Narcissister kalder det bare for, stoler du ikke på mig! Du skuffer mig! Der er kun dig! Du er min prinssesse!
Men er der overensstemmelse mellem ord og handling?

Søvnberøvelse.

Narcissister og psykopater berøver dig søvn for at holde dig udmattet og for at holde både dit sind og din krop i en tilstand af kaos, så du ikke kan se klart eller handle på måder, der gavner dit velbefindende.

De kan berøve dig søvn ved at diskutere med dig i timevis og ud til sent på natten, provokere dig lige omkring sengetid eller behandle dig med dyb grusomhed for at holde dig grublende og ude af stand til at sove.
Du ligger nu og vender og drejer dig.
De snorksover i ro og mag og “drømmer” om; at have gjort det igen! Narret dig!

Søvnberøvelse en form for tortur.”En del af årsagen til denne katastrofale nedbrydning er, at immunsystemet udfører en række vitale regenerative funktioner under søvn, der er helt nødvendige for en sund hjerne og krop i vågent liv.

Når en person bliver berøvet søvn, bliver immunsystemet ude af stand til at udføre disse funktioner. De negative virkninger bliver meget mere intense, når folk allerede er syge, sårede eller traumatiserede. Eventuel kropsskade, de har lidt, vil ikke hele så hurtigt. Den smerte, de føler, vil blive værre. Eventuel ny kropsskade, der truer dem, vil være sværere at forsvare sig imod. At fratage en person søvn er et dyb overgreb på hele det biologiske system, der ligger til grund for et sundt menneskesind og krop.”

Hvis du mister søvn dagligt over en giftig partner, skal du erkende, at dette har en enorm effekt ikke kun på dit sind, men også på din krop.
Dit immunsystem påvirkes alvorligt. Hvis du allerede har at gøre med sygdom, skal du komme væk fra narcissisten så hurtigt som muligt.
De er gift for helings- og genoprettelsesprocessen, og deres tilstedeværelse sætter bogstaveligt talt dit liv på spil. (jeg overdriver ikke!)

Stonewalling og Silent treatment.

Stonewalling er at afslutte samtalen, før den får en chance for at begynde. Det er, når en person trækker sig væk fra en samtale og nægter at adressere dine bekymringer. Manipulatoren kan vælge at ignorere dine anmodninger, reagere med nedvurderende, ugyldiggørende svar eller undlade at reagere passende ved at give vage svar, der nægter at besvare dine oprindelige spørgsmål. Ofte går Stonewalling og Silent treatment hånd i hånd, da den misbrugende partner nægter at tale med deres offer i lange perioder.

Et mønster af kronisk stonewalling kan være invaliderende, da forskning viser, at det at modtage en “kold skulder” og silent treatment aktiverer det samme område af hjernen, der registrerer fysisk smerte.

Disse gør bogstaveligt talt ondt og kan føles som at blive slået i maven. Narcissister stonewaller kronisk deres ofre for at få dem til at ”krølle” sig sammen for at behage dem. Det er dælmer ondt!

Silent treatment og stonewalling vækker overdreven angst, frygt og en vedvarende følelse af at tvivle 24/7.

Narcissisten trives af den magt og kontrol, de føler, mens de fortsætter med at trække i trådene på offeret som en marionet-dukkefører. De giver normalt stonewalling eller silenttreatment omkring det tidspunkt, hvor offeret bliver opmærksom på deres tankespil og forsøger at konfrontere dem med det.

Du er konstant på overarbejde!
(Og det er meningen med det hele!)
De vil have dig til at miste overblikket.

At fremstille kaos er en af de vigtigste måder, en narcissist opnår kontrol over et offers psyke.

Når du har for travlt med at forsvare dig mod narcissistens gaslighting eller anklager, har du mindre tid til at se virkeligheden, som den er.

Virkeligheden er: narcissisten iværksætter vanvittige argumenter, forsøger at provokere jalousi i dig, saboterer dig før store begivenheder, berøver dig søvn, mikrostyrer dig og ødelægger dine helligdage og dine succeser.

Er der en løsning?

Fjern dig selv helt fra kaossets hamsterhjul. Du behøver ikke at løbe i cirkler og forsøge at bevise dit værd eller din virkelighed og dine opfattelser. Du ved, hvad du følte, så, hørte og oplevede.
Lad det være nok.

Har du brug for at komme tilbage til dig selv og ikke længere tvivle på dig selv, så har jeg et fantastisk forløb, som sætter dig fri!

Se mere her:

Narcissistisk offer syndrom: “Fra Knust til Kraftfuld – Vejen til Selvkærligt Lederskab”

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!