Narcissistens løgne kender ingen grænser

Hvorfor lyver narcissister og psykopater?

Det har de lært hjemmefra!

De har fået serveret løgne med et smil på læben, et blink i øjet og et stort pyt!
“Det er der ingen der opdager!”
Børn oplever at løgnene faktisk “virker”. 
Hvad ingen har set, har ingen ondt af…… ups.
Og hvad fatter gør – er jo altid det rigtige.
Eller Mutter…..

Narcissister der lyver, kan ligne en engel.
Det er helt vildt så gode de er til det. Og mange indrømmer det i terapien. Det er lige før, at de trækker lidt på smilebåndet når de fortæller om deres eskapader.

At bryde med en narcissist pga. deres løgne kan være meget svært.
Hvis de ikke er færdige med dig endnu, vil de bede dig om at blive. Hvis du er traumebundet til dem, kan deres “bønfaldelse” og falske løfter meget vel virke.

Det kræver en stor mængde styrke at forlade dem, fordi narcissister er så dygtige løgnere. De har løjet hele deres liv, både for sig selv og for andre. De har en oppustet selvfølelse, som er et dække for deres lave selvværd og baseret på intet andet end vrangforestillinger.

Narcissister ved præcis, hvilke historier de skal spinde for at få dig til at blive. De holder dig fanget i skyld, dårlig samvittighed og medlidenhed.
De er så overbevisende i deres løgne, at de kan få deres ofre til at føle, at de er ved at blive sindssyge.

De er også meget gode til at finde undskyldninger for deres dårlige adfærd. Tro mig,  jeg har hørt mange historier i klinikken fra ofre som har købt historierne uden at blinke. 

Og ofrene glemmer hurtigt de krænkelser som de blev udsat for. 
En narcissist vil enten reagere med vrede eller dyb ulykkelighed.

Et menneske, der er blevet taget i sine løgne og som konstant forklarer  sine handlinger uden at tage ansvar, kan være narcissist eller have narcissisttiske tendenser.

At have forklaringer som disse: 

 “Jeg kan ikke gøre for det, jeg er blevet så skadet, jeg er nødt til at: drikke, sniffe kokain, spille, flirte med andre, være utro. De bringer deres fortid op og fortæller om, hvor hårdt et liv de har haft.

“Det er derfor, jeg gør det pga. min barndom eller pga. min psykopatiske kæreste for 30 år siden, som stalkede mig, så du er nødt til at forstå det og tilgive mig. Du er den eneste som nogen siden har været der for mig!

“Hvis du bare er lidt mere forstående så kan jeg ændre det.”

“Synes du er lidt egoistisk nu, at du stiller mig disse krav. Du aner ikke hvor hårdt jeg har det!”

Hele pointen er at få dig til at føle dig skyldig for at sætte spørgsmålstegn ved deres motiver og at du tillader dig at passe på dig selv.

Du møder meget sjældent en narcissist, der ikke hævder at have haft en svær opvækst.

Eller en forældre/familiemedlem som ikke kan sige undskyld og tage snakken fordi de netop skal indrømme deres eget spind af løgne, manipulation, misbrug og krænkende omsorgssvigt.

Du er altid velkommen til en telefonsamtale for at høre mere om hvordan jeg kan hjælpe dig videre og tilbage til et godt liv.

Telefon 61 55 25 58

En løgn bliver efterfulgt af en anden løgn. Og narcissister har selv svært ved at hitte rede i alle deres løgne. Så skriv det ned hver gang du har lyttet til hvad de sagde. Du fanger dem i at lyve hele tiden.

Forklaringen på, hvorfor narcissister fortsætter med at bygge videre på deres løgne, kan ofte findes i deres personlighedstræk og psykologiske opbygning. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle narcissister udviser de samme adfærdsmønstre, og individuelle oplevelser kan variere. Her er nogle almindelige forklaringer på, hvorfor narcissister kan blive ved med at konstruere og udbygge deres løgne:

  1. Bevare et falsk billede: Narcissister er ofte besatte af at skabe og opretholde et storslået selvimage. De kan lyve for at præsentere sig selv i et mere gunstigt lys, søge beundring og validering fra andre. Når de fortsætter med at bygge på deres løgne, investerer de mere i at fastholde den falske fortælling, de har skabt.

  2. Undgå Ansvar: At indrømme fejl eller tage ansvar for deres handlinger kan være udfordrende for narcissister. Så skal der en ny løgn til.

  3. Manipulation og Kontrol: Narcissister bruger ofte manipulation som et middel til at kontrollere dem omkring dem. Ved at konstruere et netværk af løgne kan de manipulere andres opfattelse og adfærd til deres egen fordel. Denne manipulation kan omfatte gaslighting, hvor de får andre til at tvivle på deres egen virkelighed og hukommelse.

  4. Frygt for Afvisning: Narcissister frygter ofte afvisning og at blive forladt. De kan tro, at afsløre sandheden om sig selv vil føre til tab af beundring og støtte fra andre. 

  5. Mangel på Empati: Narcissister har ofte en begrænset evne til empati og kæmper med at forstå eller anerkende andres følelser. De kan ikke sætte sig ind i din smerte over deres løgne overfor dig.

  6. Tvangsadfærd: Nogle narcissister engagerer sig i tvangsmæssig løgn som en vane. Det bliver en refleksrespons på forskellige situationer, hvilket gør det svært for dem at bryde mønstret, selv når det ikke er strategisk fordelagtigt. Løgnene bliver en del af deres identitet og håndteringsmekanisme.

  7. Dybtsiddende Usikkerhed: Under deres storslåede facade har mange narcissister dybtliggende følelser af utilstrækkelighed og usikkerhed. Løgnene fungerer som et skjold for at beskytte dem mod at konfrontere disse underliggende sårbarheder. Ved konstant at bygge på disse løgne hjælper de med at opretholde illusionen om selvtillid og overlegenhed.

 

“Som et forvirret net spundet af en bedragerisk edderkop, indfanger narcissus´ løgne ikke kun andre, men også sig selv. – En skrøbelig illusion, der til sidst kollapser under sandhedens uundgåelige klarhed.”

Betina Ekman – 2024

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!