Når skylden vendes om mod den “Uskyldige”.

Hvad er skyld?
“Et ansvar som en person, en genstand eller et forhold bærer ved at være årsag, grund eller anledning til at noget er gået galt, har udviklet sig uheldigt, kan kritiseres, el.lign.”

– Hvordan lærer vi “at eje” det som er vores eget?
Vores eget ansvar.
Og hvordan genkender vi det, som ikke er vores skyld eller vores ansvar.-
Og ikke mindst hvordan kan vi undgå, at tage imod skyld, skam og dårlig samvittighed når andre prøver at vende deres eget “shit” over på os?

 

Det er lettere sagt end gjort. Fordi vi er homo Sapiens og de fleste af os (heldigvis) ønsker egentlig bare at være  gode mennesker og behandle andre mennesker med respekt, kærlighed og venlighed. 

Ikke….?

Men…..

Sådan tænker alle ikke!!!

Og sådan handler alle bestemt ikke!!

Det er det første som du som “indehaver af for meget skyldfølelse” skal lære.

  • Der findes mennesker som er gode til at vende hele molevitten om for at undgå at tage ansvar.
  • Der findes mennesker som indrømmer deres skyld, når de er blevet taget med fingrene i kagedåsen, og fortsætter de med deres dårlige adfærd og bliver de ved med at undskylde igen og igen, så er det en tendens til manipulerende adfærd.

Om de  gør det med vilje – eller om der lever et såret barn i en voksen krop, som til en hver tid vil undsige sig sit ansvar eller sin andel i en situation er underordnet.
Du skal lære at passe på dig selv!

Hvis du er god til at sige PYT! – på de forkerte tidspunkter!

Så skal du lære at passe på dig selv!

Bum! Basta!
Den er ikke længere!

At vende skylden om ser måske sådan ud og jeg tror, at vi alle har været udsat for både at være Connis og Niels.

Du fortæller din partner/mor/far/voksne barn/ven/kollega, at du er utilfreds og bliver påvirket af noget i deres “sårende”adfærd.
Du har måske også måtte tage mod til dig, fordi du inderst inde godt ved, at det kan starte en konflikt.
Modtageren af din ytring om ham/hende, “sårer” dem dybt, for sandheden er ilde hørt – og det kan ende med, at du trøster dem – i stedet for at fastholde dit budskab.

Læs her et eks. om Connie som fortæller sin kæreste Niels, at hans kortluntede reaktionsmønstre skaber utryghed i hende og i børnene.
Niels skyder nu tilbage, at hun ingen empati har overfor hans stressede job og hans chef er narcissist! -Nu siger Connie undskyld til  Niels og laver ham en kop kaffe.

 

Connie undskylder sin manglende empati og forståelse for hans stressede situation. Niels fik fuldstændigt vendt fokus til at Connie er ufølsom. Connie sluger endnu en kamel.

Det Connie skulle have gjort er at sige, at hun er ked af ,at han er så stresset og at han skal gøre noget ved det. Men at det ikke udelukker, at hans kortluntede adfærd påvirker alle i familien. – OG at hun ikke længere vil finde sig i det!

 

 

Det kan føles som at leve i et fængsel med mennesker som underkender deres egen ufølsomme adfærd. Og ikke mindst ikke vedkender sig ansvaret for deres adfærd.

De fleste mennesker vil på et tidspunkt i deres liv føle skyld eller skam i større eller mindre grad. Evnen til at føle skyld anses almindeligvis som en normal og sund følelse – og ikke mindst en følelse og reaktion, som er nødvendig for socialisering. Skyldfølelse og skamfuldhed er menneskelige følelser, som også er nødvendige for at vise tegn på anger, samvittighedsfuldhed og empati. Nogle mennesker har ikke så meget adgang til netop disse og det gør det til at helvede for at andre at leve med  mennekser som altid afviser, at de har et ansvar i en given situation.

Hvad er forskellen på skyld og skam?

Har man eksempelvis gjort noget, man ikke skulle have gjort, er det godt at sige undskyld. netop for at undgå at ophobe ubevidst skam. Når man indser, at man gjorde andre uret, vil man støde på sin indre skam, men den elimineres ved netop at sige UNDSKYLD! Det kan være vanskeligt at sætte ord på skam, fordi skammen er forbundet med følelse af uværdighed. Det kan være meget svært at bære på skam, og det kan opleves som at være i total ensomhed.
Kom din skam til livs ved at lære at sige undskyld.

Afkræv en undskyld fra andre og lær at sætte en grænse. det er sundt for alle.

Lad være med at sluge andres kameler! For Guds Skyld!

Det handler om at kunne sætte grænser, sige fra og ikke mindst TIL!

Ring hvis jeg skal hjælpe dig med dine grænser eller din alt for store skyldfølelse og ubevidste skam.

61 55 25 58

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!