Når mor er skjult narcissist.

Hjælp til dig og din narcissistiske mor.
Skjult narcissisme med offerrollen som skjold.

”Jeg er en stakkel og de andre er så onde!”

 Nogle narcissistiske mødre kan leve med skjult narcissisme, hvilket kan gøre de narcissistiske træk sværere at identificere.
De synes som ”godheden” selv. (Et hjerte af guld!)
Især når de er ude blandt andre.
Men de sladrer negativt om alt og alle for at ”spille” sig selv bedre.
De lever nemlig med et meget stort lavt selvværd.

Det kan være en udfordring at afgøre, om noget af din mors adfærd peger på symptomer på narcissisme, hvis du ikke har professionel uddannelse.
Vi kan læse os til meget, men vedkommende selv, skal være til stede for at få diagnosen. Men beretninger om adfærd og personlighedstræk kan være en hjælp til at forstå nogle mekanismer.

 

Der kan være mange forskellige årsager til din mors adfærd, men bortforklare nogle træk for at undgå at indse narcissisme i din mor, gavner ingen.

 

I alle tilfælde er Narcissisme ikke et personligt valg. De fleste mennesker med narcissistiske personligheder har nedsat selvbevidsthed og indser ikke, at de lever med tilstanden.
Dette formilder på ingen måde deres adfærd!

Symptomer på narcissisme og tegn på en mor med narcissistiske træk.

Narcissisme kan også være et personlighedstræk.
Det betyder, at nogen kan udvise narcissistisk adfærd i nogle situationer uden at opfylde alle kriterierne for at modtage en formel diagnose.

Kernetræk ved den mere skjulte narcissistiske personlighedsforstyrrelse inkluderer:

 • Et konstant behov for opmærksomhed, anerkendelse og beundring.
 • Lav evne til at opleve og udtrykke empati.
  (Når flere andre er til stede vil de dog udmærke sig i at ”ofre sig”, ikke gøre forskel eller på anden måde stedfæste deres ”gode” image.
  De kan rent faktisk efterligne noget der minder om empati.)
 • En konstant følelse af berettigelse. Ingen tilsidesættelse af deres eget behov. (Hvis mor skal på ferie, må børnene undvære…)
 • Et behov for at blive beundret og anerkendt som ”en stakkel” og samtidig en som har ”overlevet de værste ting. ” (Helte status)
 • Uvilje eller manglende evne til at genkende andres følelser og behov.
  Det er altid mest synd for ”mor”.
 • Tendens til at bruge manipulation og udnyttende taktik.
  (De spiller ”dumme” og naive og tiltrækker ”reddertyper” som kommer dem til undsætning, tit pga. fortiden, som er et kort, som altid trækkes.
  De spiller det kort i årevis – indtil redderen har fået nok!
  (Disse reddere lider store tab, både helbredsmæssigt og økonomisk.
 • Følelser af misundelse over for andres succes, intelligens eller en tro på, at andre er misundelige på dem. De skyder alle deres ”spøgelser” over på de mennesker som har fået NOK!
  Jeg oplever tit, at den skjulte narcissist-mor skubber den nye partners børn ud! De gør livet til at helvede for børnene, så de selv fravælger at bo i det nye “bonushjem.”
 • (Der bliver rekrutteret nye ”Flying Monkeys” og medløbere som bliver de nye talsmænd.)
 • De har svært ved at tale om dybe ting, det hele er på overfladen og latterliggør folk med intelligens og dybde som ”Klogeåger”
 • De vender alt om til deres egen fordel.
 • De tager aldrig ansvar for deres handlinger. De vil ikke tale om det skete og er hurtigt videre. (Nu skal vi ikke dvæle mere ved det)
  En smart måde at undgå ethvert ansvar! – Sådan fortsætter de med at overskride andres grænser og ender altid op som offeret ved at græde.
 • Forskning tyder på, at skjult narcissisme er mere tilbøjelig til at overlappe med lavt selvværd, depression og angst. Endog med paranoia til følge.
 • Skjult narcissisme, også kendt som maladaptiv eller sårbar narcissisme, kan være sværere at spotte. De er så gode til at vende det hele om.
  Og når de begynder at græde, anbefaler jeg at sige: “Det hjælper dig ikke at græde mere – Nu beder jeg dig om at tage ansvar for det som er DIT!”
 • Hvis du endelig selv vælger at vise din egen sårbarhed og begynder at græde, bliver det ikke mødt med forståelse. Tværtimod kommer medløberne og kalder dig en Tudemarie. Som   barn også som voksen, er det svært at dele dine følelser med din mor. Der er ikke plads til dine tårer….for det kan aldrig måle sig med hvad hun har været igennem.

Tegn på en skjult narcissistisk mor.

Som altid skal dette ses i lyset af, at intet er sort/hvidt.

At identificere tegnene på en narcissistisk mor er måske ikke så ligetil, især hvis hun lever med skjult narcissisme.

Generelt kan en narcissistisk mor have svært ved at identificere eller forbinde sig til et lille barns behov, for eksempel. De kan være tilbøjelige til at bruge manipulation eller skyld-baserede taktikker med ældre børn eller voksne. De spiller offeret i mange situationer.

De er ikke gode til leg og nærvær og kan have svært ved at være alene med børnene. Nogle mener, at nogle narcissistiske mødre ikke er egnede til at drage god nok omsorg for deres børn og aldrig burde have fået børn.

 Her er nogle indikatorer på en mulig skjult narcissistisk mor:

De fralægger sig ansvar for deres egne ugerninger og pålægger skyld.
Især deres børn eller andre familiemedlemmer, partner eller ekspartnere står for skud.

Skjulte narcissistiske mødre bruger skyldfølelse mod deres børn ved anmassende at gennemtrumfe deres egne ”nødvendige” behov.
Børnene føler skyld og kan kun opnå at få kærlighed ved at holde med mor eller drage omsorg for mor. (Det er synd for min mor)

Mor laver alliancer, – os mod de andre. Ved at spille offeret.

De kan virke følelsesmæssigt fortabte, oversete, undervurderede, overbebyrdede eller deltage i martyradfærd.
Nogle narcissistiske mødre kan forsøge at styre deres børns problemer ved at have tendens til at fremkalde skyldfølelse hos børn, så de føler sig utrygge ved at dele deres bekymringer eller problemer.”
”Ikke nu – kan I ikke se at jeg er træt. Det er så hårdt og jeg har ingen penge!”

 

Skyder skylden på andre.

Mødre, der lever med skjult narcissisme, kan have tendens til at flytte skylden. Det betyder, at de kan have svært ved at stå til ansvar for deres handlinger og følelser og lægge det ansvar på barnet eller andre. Det er tid andres skyld, at de har et dårligt liv.

 

For eksempel kan de sige, at de har en dårlig dag, fordi deres barn vågnede for sent, eller de kan retfærdiggøre deres udbrud ved at sige, at det var forårsaget af noget, barnet gjorde eller sagde.

 

Minimering af dine behov. (Altid mor først!)
De fortæller historier igen og igen fra en kaotisk fortid og bruger den historie som forklaring til hvorfor de ikke kan lytte til dine behov.

 

Hvis din mor lever med skjult narcissisme, kan du føle, at hun konstant prioriterer sine behov frem for dine.

 

Denne adfærd kan forekomme på mange måder, især i den tidlige barndom. Dette kan til dels skyldes den manglende evne til at opleve og udtrykke empati.

Dette kan føre til, at de ikke er opmærksomme på barnets behov eller ikke indser, hvordan deres handlinger påvirker den lille. De kan for eksempel ignorere et grædende barn eller overse deres basale behov.
Selv begynde at græde eller skælde ud.

 

Ikke enhver narcissistisk mor vil dog opføre sig på denne måde. Og i nogle tilfælde kan de endda handle den modsatte vej i et forsøg på at vise høj status gennem deres børn.

At være overdrevent hjælpsom.

“Skjulte narcissister, især dem, der identificeres med at være ‘søde’ eller ‘gode’, kan også virke elskværdige, venlige, empatiske eller endda generøse,”

Denne generøsitet og vilje til at hjælpe kan dog nogle gange være motiveret af et behov for anerkendelse og beundring. De ønsker måske at blive portrætteret som “perfekte mødre” eller beundret for deres mange ofre og indsatser.

 

Jalousi på deres børn, søskende eller veninder.

De vil altid sammenligne sig med andre og er du vokset op med en narc. søskende, kan det være nemmest at undgå at vise hvad du duer til. Misundelse og jalousi er ikke til at tage fejl af. Det vil forsøges ødelagt. Du skal ikke have lov til at skinne. Måske har du lært at skrue ned for dine evner når du er i stue med den narcissistiske mor eller søskende.

Effekten af at vokse op med en skjult narcissistisk mor.

“At vokse op med en skjult narcissistisk mor kan få børn til at tilpasse sig hvad der vil glæde eller tjene andre.” Også en  måde at tilknytte sig andre mennesker.

 

Behovet for at gøre andre glade, er kendt som “fawning”, at please er almindeligt blandt børn af narcissistiske forældre.

 

Dem med skjulte narcissistiske mødre kan blive særligt gode til at forudse eller læse andres negative følelser. Dette kan betyde, at du bliver optaget af at forsøge at begrænse de negative følelser i andre, før de dukker op eller måske angriber dig.

 

At vokse op med en mor med skjult narcissisme kan også gøre dig mere tilbøjelig til at indgå i forhold, der gentager disse mønstre.
Du tiltrækker måske en narcissistisk partner som ligner din mors adfærd.

Er helbredelse mulig?

Ikke alle, der vokser op med en skjult narcissistisk mor, vil opleve mentale helbredseffekter. Det afhænger af mange faktorer, inklusive andre vigtige forhold, du havde i din opvækst.

Men hvis du føler, at oplevelsen har påvirket dig på en eller anden måde, skal du vide, at healing er absolut mulig. Jeg har hjulpet mange med at komme videre i livet og finde glæden i sig selv.

Kan vi hjælpe mor med sin narcissistiskepersonlighedsforstyrrelse?
Ja, det kan også være også en overkommelig tilstand. Behovet for støtte og healing skal dog komme fra personen med NPD, hvilket ikke sker – ofte på grund af deres lave selvbevidsthed.
(Det er jo de andre der er noget galt med!) Og med alderen tror de efterhånden på deres eget selvbedrag og deres løgne og det gør deres allierede også. (Og dog,-  jeg oplever til stadighed, at sløret løftes af de flyvende aber.)

Jeg havde en klient som udbrød: “Gud Betina, jeg indser nu, at det slet ikke var min far som var “den onde!” Han var en vatnisse, men ikke ond. Det var min mor dælmer god til at skjule, at hun var!”

Dette emne er et mega stort emne og dette blogindlæg er blot en lille bid. Det er vigtigt, at vi belyser om emnet, da det virkelig har fatale konsekvenser for mange familier.

Den skjulte narcissist far lever i bedste velgående.
En udspekuleret luskefis som er eminent til at regne det hele ud! Ham skriver jeg om på et senere tidspunkt.

Du er som sædvanligt velkommen til at få en 20 min. gratis uforpligtende samtale om mine forløb. 

Husk at få min Guide Slip fri!

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!