Hun tillod ikke min far at vise sin kærlighed til mig.

Hvem lukkede ulven ind?

Det skal kun en lille del af éns personlighed, til at blive fanget i narcissisters spindelvæv.
Og er du et introvert menneske som ikke hviler i dig selv og med et lavt selvværd, kan du føle dig tiltrukket af umiddelbart stærke personlighedstyper og energier du ikke selv har umiddelbar adgang til. 

Læs også:Den skjulte og pæne narcissist –  Ulven i fåreklæder.

Læs her om en kvinde i 40érne hvis far døde alt for tidligt fordi han først alt for sent opdagede, at han var fanget i et narcissistisk spil. Min klient som ønsker at være anonym  kaldes her Lise.

Men først lidt om misundelse hos narcissister.

Narcissister siges at være misundelige på andre og samtidig tror de selv fast på, at det er DIG som er misundelige på dem.  De vil ofte projektere dette træk overpå andre og få deres ofre til at føle sig som de usikre og “dumme”
Denne type misundelse, som  er almindelig blandt narcissister, er ikke kun begrænset til ondartede narcissister. Alligevel er narcissistiske misbrugere mere tilbøjelige til at blive drevet af deres misundelse til at engagere sig i en destruktiv adfærd over for andre på en måde, der er kronisk, påvirkelig og skadelig.

Når den ikke er kontrolleret, kan patologisk misundelse være en stille morder i interpersonelle relationer. Offeret for en andens patologiske misundelse kan lide tilbageslag, sabotage eller misbrug på grund af deres succes.
Afhængigt af forholdets art og levetid kan målene føle sig straffet for at lykkes og udvikle en modvilje mod at være i rampelyset eller eje deres sande gaver og talenter som følge af feedback fra den narcissistiske misbruger.

Her er noget adfærd som du skal være bevidst om at kigge efter, hvis du har mistanke om, at du har at gøre med en patologisk misundelig narcissist eller på anden måde “giftig” type:

 

Manglende evne til at lykønske eller rose andre med deres succes.

Så oplagt som denne adfærd kan virke, går den ofte ubemærket hen og skal behandles, hvis den er en del af et kronisk adfærdsmønster. Dette er en person, der ikke engang kan samle evnen til at sige tillykke, når en anden person lykkes. En patologisk misundelig person finder måder at i stedet forringe din succes ved at stille spørgsmål, der minimerer den, tømmer den eller ignorerer den helt.

En ægte ven, et støttende familiemedlem, en kollega eller en partner kunne sige: Tillykke! eller jeg er så stolt af dig! fordi de virkelig er glade for din succes og er sikre i sig selv for at fejre det. De er ikke truet af andres lykke, og de skal heller ikke konstant finde måder at underminere det.

For eksempel, når narcissistiske forældre er misundelige og hyperkritiske over for deres egne børn, udvikler disse børn en manglende evne til at selvvalidere og internalisere denne mangel på bekræftelse som bevis på deres uværdighed. Hvis forælderen ikke genkender sit barns fremskridt og får barnet til at føle, at det aldrig vil være godt nok, uanset hvor godt de klarer sig, programmerer det barnet til at tro, at han eller hun ikke fortjener sund ros.

Som et resultat etablerer barnet ikke tidligt et sundt tillidsniveau i deres evner, færdigheder eller selvfølelse. Dette kan føre til selvsaboterende adfærd senere i voksenalderen, da de skjuler sig og begraver deres gaver i et forsøg på at undslippe den samme straf, ugyldighed og hyperkritik, som de modtog i barndommen. 

“Ofre” for patologisk misundelse bærer en lumsk, uundgåelig skam, som håndhæver forordningen om, at gaverne er en trussel, der er ansvarlige for at fremkalde vrede, utilstrækkelighed og dermed misundelse. – Så hellere gå stille med dørene og lukke sig inde i sig selv.

Lises giftige stedmor stjal altid  scenen.Lises far endte altid i baggrunden og lettere beruset for at holde sin skam ud.
Hvis Lise forsøgte at tale med sin far om det, blev det henkastet og fåmælt svarede han hende: Din stedmor gør jo rigtig meget for dig Lise. I dag sidder Lise tilbage med denne bevidsthed:
“Nej, du stjal alle mine fester!”
Du blev centrum ved min studenterfest. Da jeg skulle rejse og læse i USA, “holdt du hof” ved den begivenhed om dine egne  ungdomsrejser. Sådan  kan Lise blive ved med at fortælle hvordan hun blev franarret sine oplevelser.
Hun fik til sidst at vide at hun var utaknemmelig for stedmoren havde jo arrangeret det hele!

Lise prøvede at forklare sin far, at hun og hendes mor aldrig blev spurgt…det blev bare ordnet… 

Lise erkender, at hun jo kunne have sagt FRA! – men, at de ressourcer som var nødvendige, havde hun ikke adgang til dengang.

Lise var først meget vred på sin afdøde far. 
Jeg hjælper Lise med at forstå, at han var en “KYLLING”. Som blev holdt øje med – af “den store stygge ulv i fåreklæder.”
Og var der noget stedmoren var god til. 

Så var det at ligne et altopofrende menneske. Og vende alt om til hvor meget hun gik og gjorde……
“Alt for dig Lise!”
Lise fortæller også at hendes Lise/far tid blev lavet om til Lise/stedmortid.

Lise forstår i dag, at det drama som kommer ud af at sige fra overfor en narcissist, fravælges af de fleste. Ingen magter at tage kampen op. Og det gjorde “kyllingefar” heller ikke. 

At kende sin plads og sine begrænsninger og træde i baggrunden når det er andres “TUR” er meget svært for de misundelige narcissister. De vil have hele æren. Være den der fejrer, den der fejres og ikke mindst gå i seng når spotlight ikke længere er på dem. 
Lise har tilgivet sin afdøde far og forstår nu sin rigtige mor i dag meget bedre.
For stedmoderen havde for længst fået alle overbevist om, at det var Lises egen mor, som den var gal med. 

Ikke at Lises mor ikke havde lavet sine fejl, men ond var hun ikke. 

“Det er min stedmor, Betina, Hun er jo virkelig ond! Og virkelig dygtig til at få sig selv til at lige en engel!”

– “Betina, Jeg er så ked af at jeg ikke satte foden ned og “krævede” mere tid med min far…Men jeg magtede ikke at se min fars opgivne øjne….”

Hun er et menneske som ingen midler skyer. Selv hendes egne børn ligger totalt under for hende, uden at vide det!”

Da Lise afslutter sin terapi hos mig, siger hun disse smukke ord til sin far:

Jeg er fri i dag og det er du også far. – Far jeg elsker dig og håber, at du er sammen med kærlige mennesker der hvor du er nu og hvor du er fri!
Jeg vil nu gå ud og passe på mig! Og ære dit minde hver dag ved ikke at være en kylling!

Det var en fredfyldt Lise som forlod min klinik den dag.

Det er en rørende historie og jeg elsker at hjælpe mennesker ud på den anden side tilbage til “hjem til sig selv.”

Læs mere om narcissister på bloggen.

Eller klik på link
Offer af narcissist forløb.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev modtager du endvidere min “Slip Fri Guide”.

Du er også velkommen til at ringe hverdag mellem 8-9 til en uforpligtende samtale.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!