Det spekulative sind – Den skumle trold med paranoia.

 

Sådan undgår du at tage ansvar for dit eget ….liv.
Hvad er vil det sige at vende skyld om?

At undslippe ansvar. . . Skyldskifte er en følelsesmæssigt krænkende adfærd eller taktik. Dette er nogle definitioner eller beskrivelser af skyldskifte: Misbrugere har svært ved at tage ansvar for de problemer som de selv har skabt for sig selv og andre.
De går så langt som nødvendigt for at tillægge skylden for deres omstændigheder til nogen andre, selvom det kan lyde noget konspiratorisk.

På samme måde accepterer de ikke ejerskab af deres følelser.

De udtrykker typisk både negative og positive følelser med sprog som:
“Du gør mig så vred.”

Skylden kan tilskrives mere subtilt ved at starte med førstepersonssprog, som med: “Jeg ville ikke være nødt til at gøre dette, hvis du ikke…”

Eksempel. Du sætter en respektfuld og tydelig grænse for noget som ikke kan accepteres længere.

3 måneder senere får du en mail hvor vedkommende følte sig forulempet over, at du satte grænsen. 

En misbruger har en stor evne til selvbedrag. Han/hun projicerer skylden for sine forholdsproblemer over på sin partner. Han/hun ville ikke blive vred, hvis bare partneren ikke ville genere ham/hende så meget. 

En følelsesmæssig misbruger sætter en dynamik op, hvor ofret kommer til at tro, at de er skyld i, og at de skal arbejde hårdere for at løse problemerne (såsom at forbedre forholdet). Dette virker aldrig, fordi problemet ikke er offeret; den krænkende adfærd er problemet.

Intet du gør vil ændre det.
Uanset hvor sød og imødekommende du er, vil intet, du gør, ændre en følelsesmæssigt krænkende persons adfærd. Faktisk bliver mange mennesker endnu mere aggressive, når du forsøger at gøre det bedre, fordi de fornemmer, at du tror, ​​det er din skyld, og det bekræfter deres egen overbevisning!

At vende skyld om eller “bebrejde offeret” er en form for kontekstskifte og vanvittig fremstilling. Når du konfronterer dem med noget, de gjorde, eller forsøger at sætte grænser, skifter de hele fokus tilbage til dig og sætter dig dermed i defensiven. Nu er fokus på dig, og de glider væk. Dette får dig langt ud af sporet og ud af balance lige hvor de vil have dig – afsporet. Smart ikke, medmindre du er på den modtagende ende af denne skræmmende fremstilling.

For at miskreditere et offer vil en misbruger ofte give offeret skylden for deres egne handlinger, endda gå så langt som til at sige, at offeret i virkeligheden er den, der har begået misbruget. Dette kan få offeret til at føle sig besejret eller som om de er ved at miste forstanden. I en særlig svækket tilstand kan offeret endda tro, at de er skyld i det. Misbrugere hævder ofte, at venner, familie, psykiatriske fagfolk, autoriteter eller andre myndigheder er enige med dem, hvilket har den effekt, at de isolerer ofret og forhindrer ofret i at få hjælp. Nu har misbrugeren al magt og kontrol over offeret og deres forhold. Skyldskifte er en måde at undslippe at tage ansvar på.

Bevidste tanker fra Betina

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!