Bjørnen sover

 

pg_an008

Rationalisering et belejligt forsvar.

Når vi mennesker rationaliserer kommer vi med en forklaring som sådan set er rigtig nok, den er bare ikke fyldestgørende. Egoet har altid brug for et argument så det kan få fred og ikke mindst ret.
Den dybere grund til det egentlige forsvar ligger og lurer og skyggesiden vrider sig for at gemme sit fæle ansigt.

Hvis regnskaberne ikke er afleveret til tiden til revisoren, overbeviser vi os selv og de andre, om at vi har haft så travlt og vi kunne ikke nå det hele og vi er i øvrigt helt alene ….og og og og etc.
Offeret og Martyren træder frem med 117 beviser på travlhed og anklager. Der er sandsynligvis en snert af sandhed i det, men vi kunne også bare have svaret, at vi HADER at lave regnskab og at vi ikke er særlig struktureret, men at vi er for nærige eller at vi ikke tror på, at hvis vi tager os råd til en bogholder, skal det hele nok gå alligevel.

Eller f.eks. grunden til, at man kom 4 timer senere hjem fra byturen end forventet, var ikke kun, at det var sjovt og tiden gik hurtigt. Tiden gik hurtigt, fordi man flirtede med et andet menneske.
Men det siger man ikke til partneren vel?

Sindet har siden barnsben lært at overbevise sig selv om disse overbevisende forklaringer. Et menneske forsvarer sig mod sin angst for at afsløre sin skyggeside, ved at komme med tilsyneladende fornuftige forklaringer på sin adfærd.

Og det fortsætter, for vi har gået i den bedste forsvarsskole.
En mekanisme hvor vi konstant forfiner neddæmpende, selv-forsikrende – men fejlagtige forklaringer for vores egen eller andres adfærd.

Hver gang vi tager os selv i at udtænke velbegrundede forklaringer på noget, skal vi i stedet spørge os selv om, hvad vi eller de andre prøver at skjule ? Hvad er vi egentlig bange for?Det lederskab som ligger i dvale i vores indre hule, erkendelsen og accepten af, at vi selv bærer ansvaret for vores liv og vores adfærd.

Når vi er blevet bevidst om dette, bliver vi også bedre til at aflurre de andre deres frygt, også behøver vi ikke selv forsvare os, men tværtimod kan vi hjælpe dem til at vække deres sovende bjørn.

 

 

 

 

 

 

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!