Menneskeafhængighed og Narcissister.

Lidt mere om Narcissisten.

Mange mennesker har kontaktet mig omkring deres frustration over narcissisten og dennes kendetegn. Især mange kvinder har så svært ved at forstå, at der ikke er meget at gøre. Jeg var selv der engang, hvor jeg troede, at jeg kunne redde hele verden. Især narcissisterne.
Kender du historien om Narcissus?
Han var den meget smukke fyr i græsk mytologi, som på grund af sin ligegyldighed og foragt over for andre, blev straffet af guderne ved at forelske sig i sit eget billede. Han var så fortryllet af sin skønhed, at han ikke kunne trække sig væk fra sin egen refleksion, og han sygnede hen og døde.
Han kunne ikke elske andre end sig selv. En forfærdelig skæbne.

Er vi godt i gang med at avle narcissister?
Narcissismen lever i bedste velgående.
Og vi har alle et godt spejl i en hvis Mr. Trump.
Mennesket har fået brug for at føre sig frem og blive kendte for anerkendelsen og beundringens skyld.
Hvem anerkender og beundrer? Det gør vi alle sammen.
Det er dejligt at blive beundret og anerkendt, men ikke som gulerod. Det skal dukke op som en behagelig og dejlig oplevelse, efterfulgt af taknemmelighed.
Hvis vi alle vidste, at selve anerkendelsen skal komme fra os selv til os selv, ville vores drivkraft bestå af næstekærlig hjerteenergi, med mindre vi pisker os selv oven i hovedet. Vi ville elske at stå op om morgenen og lade hjertet føre os til arbejdspladsen.
Velvidende, at vi er vores egen bedste X- factordommer.
Samfundet, den kære Matrix, har proppet det forkerte stof i vores livs eliksir.
Og vi halser derudaf med tungen ud af munden for at blive klappet på hovedet, af flokken.

Bare så du ved hvad jeg taler om her, så defineres det således:
Narcissistisk personlighedsforstyrrelse findes ikke som selvstændig diagnose i Danmark. Den benyttes imidlertid i USA. For at opfylde kriterierne for en narcissistisk personlighedsforstyrrelse skal man ifølge det amerikanske diagnosesystem, DSM IV, have mindst fem af følgende personlighedstræk:

  • Man har en grandios, dvs. overdrevet, følelse af at man er meget betydningsfuld
  • Man er optaget af forestillinger om ubegrænset succes, magt, skønhed og ideel kærlighed
  • Man tror at man er speciel og unik og kun kan blive forstået af andre som er specielle eller har en høj status
  • Man har brug for ubegrænset beundring
  • Man har urealistiske forventninger om at man har krav på at blive behandlet særligt favorabelt
  • Man udnytter andre til at opnå sine egne mål
  • Man er ikke villig til at anerkende andres følelser eller mål
  • Man er ofte misundelig på andre eller tror at andre er misundelige på en selv
  • Man har en arrogant eller hånlig attitude.

Behandling: Fra kilde Netpsykiater: Mange med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse søger behandling, når følelsen af indre tomhed og depression bliver for uudholdelig.

Betina: Dette er ikke min oplevelse i terapien. Der er det ofrene, som dukker op, med en uforståelighed overfor deres egen voldsomme ændring i selvværdet. De er blevet gaslighted, psykisk nedbrudt, og er nærmest blevet afhængige af deres krænker.
Og de elsker stadig deres narcissist partner, trods dennes kontinuerlige nedbrydende adfærd. Narcissistens sygdom er, at vedkommende ikke selv kan se det.
Så det er altid de andres skyld! Narcissisten hopper blot videre til næste offer, som skal putte i hans kop, beundre ham og betale hans regninger, når han igen har gamblet lidt for højt.

Det er sat på spidsen, men jeg hører om det igen og igen. At ofrene er blevet voldsomt økonomisk belastet, efter mødet med en narcissist.

En mand kom til mig og fortalte, at konen havde anklaget ham for at være narcissist, så hun måtte vel være det selv. Vedkommende vendte det hele om til, at hans kræftsyge kone tog så meget energi fra ham, at han helt måtte glemme sig selv. Busturen til hospitalet var også lang. Han spurgte mig endog, om jeg kendte nogle søde piger.
Groft eksempel, men sandt!

Dog siges det om Psykoterapi: Der er forsket meget i psykoterapi mod narcissistiske træk, og man kan have god gavn af en terapi hvor man kan få bearbejdet de urealistiske forventninger, man har, om hvor fantastisk man er.
Hvis terapien er psykoanalytisk orienteret kan man få indsigt i at man har så stort et behov for at spejle sig i andres anerkendelse for at kompensere for en indre følelse af tomhed. I terapien kan man blive opmærksom på at ens grandiositet er et forsvar mod at føle den indre tomhed. På den måde kan man blive bevidst om hvad det er for en mekanisme, der gør at man er så afhængig af andres beundring.
Medicin: Medicin virker ikke på personlighedsforstyrrelsen, men hvis man får en alvorlig depression, er der mulighed for at antidepressiv medicin kan hjælpe.

Jeg har haft mange ofre af narcissister i terapi og mine klienter har været smadret i sjælen. Tit og ofte, alt for sent, er de kommet.

Det er muligt at komme videre, men man skal forstå om sig selv, at man som medafhængig til narcissisten, har et kæmpe problem selv, som skal bearbejdes.
Og det kan tage tid. Men det er en investering – at få det gode liv tilbage.
Støvler, tasker eller nyt tøj kan ikke klare ked-af-det-heden og tomheden på lang sigt. Når mine klienter er kommet i mål, kan de bagefter slet ikke forstå hvorfor de var så vilde med det selvoptagede menneske, som ingen midler skyede for at få opfyldt sine egne behov, hele tiden.
Det er så skønt at se forskellen på mine klienter, når de er kommet ud af The big mess, som de normalt har siddet i.
Mange af mine klienter har skabt sig en kolossal gæld og er sikkert blevet isoleret fra deres familie og gode venner. De aner ikke længere hvem de selv er og troen på sig selv, er væk. De har sikkert også pådraget deres børn smerte, hvis der har været børn indblandet. Så de bærer samtidig rundt på en enorm skyld og dårlig samvittighed.
Så undervejs er rejsen temmelig sårbar og hård, men en nødvendighed.
Men allerede omkring 3- 4 session begynder det at vende og håbet vender tilbage. Motivationen for healing og lysten til at dykke endnu dybere bliver større og klienten begynder at glæde sig til terapien.
Ring gerne til mig, hvis du har brug for en uforpligtende snak.
Du skal vide, at du ikke kan redde din narcissist partner. Så vi spilder ikke tiden, ved at snakke om HAM  eller HENDE hele tiden. Det er dig, som har brug for at forstå, at du har fundet dig i alt for meget og, at det er på tide, at du siger FULD STOP!

Du skal lære at sætte grænser!
Du skal lære at elske dig selv.


Bliver narcissisten aldrig ked af det over at være blevet forladt?
Spurgte en klient mig.
-Jo, svarede jeg.
– Nu mangler han jo en person til at fylde i hans kop, så han går hurtigt ud
og finder en ny medafhængig, som kan fylde koppen op igen.
-Og han har tit flere kop opfyldere af gangen.
Nogle ofre vender tilbage til deres krænker flere gange, for denne er fuldstændig inde under huden på deres offer. De har nærmest stjålet offerets identitet.
Det kan være svært at komme ud af sådan et forhold, men ikke desto mindre, får offeret kun et bedre liv efter mødet med Narcissus.
Kun et bedre liv!
Hvis du vil høre mere om giftige og betingede relationer, kan du komme til mit foredrag
onsdag d. 13. december på Ballroom & Trotters.

Se link her: https://www.facebook.com/events/514264508929329/
En kæmpe Jule Bazaar med mange forskellige spændende foredragsholdere og stande og boder med spændene julegaver og alternative terapi, clairvoyance og massage hjertemennesker.

Og det er gratis at komme ind!
Håber vi ses!
Handle-Kram og kærlige spark-i-gang.
Fra Betina og har du brug for hjælp
så ringer du  bare! – 61 55 25 58

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!