Hvorfor vil narcissister ikke tage ansvar og undskylde?

Hvordan narcissister forsøger at undgå ansvar.

Et kendetegn for mennesker, der har stærke narcissistiske og andre mørke personlighedstræk (herefter benævnt narcissister), er undgåelsen af at tage ansvar for deres dysfunktionelle eller inkompetente adfærd.

Da de allerede har rystende og lavt selvværd, forsøger de at maskere det med falsk selvtillid. En væsentlig del af denne forsvarsmekanisme er aldrig at indrømme, at de tager fejl. Nogle indrømmer måske lejlighedsvis nogle små fejl for at bevise, at de faktisk kan indrømme noget trods alt, men det er et bedrag.

Og oftest er der noget på spil hvis undskyldningen gives.

Benægtelse og vildfarelse.
At aldrig indrømme, at du tager fejl og ikke tage ansvar for noget negativt, kræver en kæmpe indsats. Dette er normalt karakteriseret ved konstant benægtelse. Benægtelse af virkeligheden, benægtelse af, at begivenheder skete, benægtelse af, at de gjorde, hvad de gjorde, benægtelse af de gode ting, som andre gjorde, benægtelse af konsekvenserne af deres adfærd, og så videre.

Det er måske begyndt som bevidst benægtelse, men hvis du lyver for dig selv så meget, begynder du til sidst at tro på løgnene, og det bliver din virkelighed. Uanset hvad der er tilfældet, er resultatet den samme løsrivelse fra virkeligheden. En afbrydelse af virkeligheden kaldes vrangforestilling. Og narcissister tror til sidst på deres egen løgnagtige virkelighed.

Mennesker med stærke narcissistiske tendenser er stærkt vrangforestillinger. Derfor kan det være utrolig frustrerende at have en samtale med dem. Her forsøger du at komme til en gensidig aftale om, hvad den bedste plan for at løse et problem er, men de kan ikke engang blive enige om, hvad der er virkeligheden. Og selvom de i nogle tilfælde kan blive enige, er deres løsninger så bizarre, at de aldrig fører til noget godt.

Et giftigt bevidst hukommelsestab og gaslighting.

Toksisk hukommelsestab er en taktik, hvor gerningsmanden/kvinden lader som om han/hun ikke husker misbruget, bedraget, løgne og anden sårende og dysfunktionel adfærd, de har deltaget i. Det er en form for gaslighting. Dens formål er at få dig til at tvivle på dine opfattelser og hukommelse..

Give offeret skylden eller spille uforstående.

To andre ihærdige tricks i narcissisternes spillebog giver offeret skylden og spiller offeret. Ved at bebrejde andre, ofte dem, de selv sårede (offeret eller målet), overbeviser narcissisten, at det ikke er deres skyld, men snarere den person, de har såret. Offeret fortjente det, derfor gjorde narcissisten intet forkert.

Nogle gange er det dog mere fordelagtigt at spille offeret i stedet for at bebrejde de andre. Og så tvister de historien, indtil de ser ud, som om det er dem som er kommet til skade, mens de jo faktisk var gerningsmanden. 

Nogle gange bruger narcissisten begge taktikker i det samme tilfælde. 

En narcissistisk leveregel

Det skete ikke.

Og hvis det gjorde, var det ikke så slemt.

Og hvis det var, er det ikke en big deal.

Og hvis det er, er det ikke min skyld.

Og hvis det var, mente jeg det ikke.

Og hvis jeg gjorde det… så fortjente du det.

Lad os nu se på, hvad narcissisten laver her, og hvilket svar de leder efter hos dig.

  1. Det skete ikke. Ren benægtelse, giftig hukommelsestab, gasbelighting.

Forventet svar: Du har ret, måske skete det ikke, måske har jeg misforstået noget. Undskyld.

  1. Og hvis det gjorde, var det ikke så slemt. Benægtelse og bagatellisering.

Forventet svar: Du har ret, det var ikke så slemt, jeg overreagerede. Undskyld

  1. Og hvis det var, er det ikke en big deal. Benægtelse og bagatellisering.

Forventet svar: Du har ret, undskyld, det er ingenting, jeg skulle ikke have taget det op.

  1. Og hvis det er, er det ikke min skyld. Benægtelse, afvisning af ansvar, glider af..

Forventet svar: Du har ret, jeg overreagerede virkelig, det er ikke din skyld.

  1. Og hvis det var, mente jeg det ikke. Benægtelse, løgn, afvisning af ansvar.

Forventet svar: Jeg ved, at du ikke ville såre mig. Det er okay.

  1. Og hvis jeg gjorde det… så fortjente du det. Benægtelse, skylden på offeret, glider af.

Forventet svar: Jeg beklager, jeg mente ikke at få dig til at reagere på denne måde. Det hele er min skyld, jeg er meget ked af det…


Narcissister vil håndtere deres vaklende følelse af selvværd ved at benægte ethvert ansvar for deres dysfunktionelle adfærd. Nogle af de taktikker, de bruger for at opnå dette, er benægtelse, vildfarelse, “giftigt hukommelsestab”, gaslighting, bagatellisering, glider af, skylden overføres offeret, at spille offeret og mange andre taktikker.

Nægt at acceptere dette.

Vil du lære mere?
Så afholder jeg kursus
Spot en narcissist
på lørdag d. 1. juni fra kl. 9-15 i Valby Kulturhus.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!