Historien om den skjulte narcissist veninde Lis. – eller var det bare Lone selv?

Historien om den skjulte narcissist veninde Lis.
– eller var det bare Lone selv?


Venskab er en af livets mest dyrebare gaver. At have nogen at dele glæder, sorger og oplevelser med kan virkelig berige vores liv. Vi kan græde sammen, fjolle sammen og være dybt alvorlige sammen. Men indimellem kan der også opstå situationer, hvor vi opdager, at en ven måske ikke helt er den person, vi troede, de var. Lad mig fortælle dig begrebet “skjult narcissist” gennem historien om en klients veninde.

En skjult narcissistisk veninde kan være som en gådefuld labyrint – svær at navigere i, fuld af overraskelser og uventede sving. De præsenterer sig ofte som generøse, sympatiske, spontane, sjove og omsorgsfulde personer, men under overfladen ligger et mere komplekst billede. Lad os kalde hende for “Lis”.

Første indtryk: Lis, den perfekte veninde

Da Lone (min klient hvis navn er opdigtet) først mødte Lis, blev hun overvældet af hendes smil og sjove væremåde. Lone præsenterede det sådan her: ”Hun var der altid, når jeg havde brug for nogen at tale med, og hendes råd virkede altid som om de kom fra et sted med ægte omsorg. Vi delte mange interesser, og vores venskab blomstrede hurtigt. Hun havde en evne til at få mig til at føle mig speciel og vigtig, hvilket gjorde mig ivrig efter at tilbringe mere tid sammen med hende. Som om jeg blev lokket ind i noget sjovt, frit og ukompliceret.
– Det trængte jeg til i en periode.”

Tegnene på det skjulte: Usynlige manipulationer.

Efterhånden som deres venskab udviklede sig, begyndte Lone at lægge mærke til subtile tegn på noget mere komplekst. Lis havde en tendens til at dominere samtaler og gøre dem til sine egne, enten ved at afbryde eller skifte fokus tilbage på sig selv. Hun blev tit passiv aggressiv fornærmet. Hun virkede også meget optaget af sit eget image og bekymrede sig lidt om andres følelser og især hvad andre tænkte om hende. Hvis Lone havde gode nyheder at dele, ville Lis hurtigt finde en måde at relatere det til noget, hun selv havde opnået. Hvis Lone var på toppen, gad Lis pludselig ikke lytte og skulle hurtigt videre. Før kunne Lis lytte i tid og evighed. Min klient Lone fik travlt med mange gøremål og pludselig, blev det et problem – især fordi Lis var uden job, i den periode. Lone fik tilbudt en ny stilling og skulle hellige sig denne i en periode, så hun havde ikke meget tid til telefonsnak og kaffeture.
(Og lad mig lige nævne her, at det er meget vigtigt at give plads i et venindeforhold, netop at rumme at vi som mennesker hele tiden udvikler os og derfor ændrer vores liv sig også.)

Den skjulte selvcentrering: Empati eller magtspil?

Det, der gjorde det hele forvirrende, var Lis´ evne til at vise empati i visse situationer. Når Lone var nede, ville Lis være der med støttende ord og trøst. Men efterhånden begyndte Lone at lægge mærke til, at hendes støtte ofte blev efterfulgt af en vending af samtalen tilbage til Lis selv. Det var som om, hun altid skulle være midtpunktet, uanset hvad der skete. Det var både “det er mest synd for mig” eller “jeg er skide sjov”
Hun kunne blive jaloux hvis Lone skulle på firmateambuilding med overnatning på Comwell med sjove events.
Det blev til;
 “Du har ikke tid til mig mere”
Og inden Lone fik bearbejdet traumerne hos mig, påvirkede det Lones samvittighedsfølelse overfor Lis.
Derfor søgte Lone hjælp hos mig.

At konfrontere sandheden: At acceptere virkeligheden

Det tog tid, før Lone kunne sætte ord på sine følelser og oplevelser. At indse, at Lis måske var en dårligere veninde end først antaget, var en følelsesmæssig udfordring. Det var, som om Lone måtte konfrontere den virkelighed, hun havde undgået at indse. Men denne erkendelse var også frigørende for Lone. Lone havde ikke mange venskaber, så Lis var blevet den ven, hun havde håbet på i årevis. Lone indså da også, at hun havde ”brugt” Lis i den periode hvor hun selv var nede. Hun havde jo ikke andre end Lis. Men det var som om, at Lone skyldte Lis noget. – Og Lis havde budt sig selv til igen og igen.
Men “gælden” voksede hele tiden.

At passe på sig selv: At sætte grænser

Når man erkender, at man har en skjult narcissistisk veninde, er det vigtigt at passe på sig selv.
At sætte grænser og være opmærksom på dine egne følelser kan hjælpe dig med at opretholde din egen følelsesmæssige sundhed. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal afslutte venskabet, men i stedet navigere det på en måde, der beskytter dig. Alt afhængig af hvor narcissistisk anlagt mennesket er, vil det vise dig hvor meget selvindsigt og ansvar disse skjulte narc-nisser er parate til at tage. Nemlig At eje deres eget ”shit”.

Afsluttende tanker

At have en skjult narcissistisk veninde kan være en udfordrende oplevelse. Det er som at finde dig selv i en følelsesmæssig labyrint, hvor sandheden er skjult bag facader og manipulation. Men det er også en læringsmulighed. Det kan hjælpe os med at styrke vores intuition, lære at sætte sunde grænser og forstå, at mennesker er komplekse væsener. Det er vi også selv. Husk det. Smiler…😃

Venskaber er værdifulde, men det er også vigtigt at erkende, hvornår et venskab måske ikke tjener vores bedste. At være opmærksom på tegnene på en skjult narcissistisk veninde kan hjælpe os med at træffe informerede beslutninger om, hvordan vi ønsker at håndtere situationen og passe på vores eget velvære. Måske Lis en dag vil indse noget om sig selv og vende tilbage til Lone og give hende en god gammeldags Undskyldning.

Det er set før.

Så åbner vi jo bare døren igen. Alt er godt!
Masser af kram til dig.

Betina

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!